https://www.okonas.info/2023/05/09/nova-oprema-vredna-82-miliona-dinara-za-bolju-zdravstvenu-zastitu/: Нова опрема, вредна 82 милиона динара за бољу здравствену заштиту

Покрајинска влада издвојила је готово две милијарде динара за финансирање и суфинансирање изградње, одржавања и опремања 70 здравствених установа у АП Војводини. Највише средстава добила је Општа болница Врбас, и то 82.311.980 динара.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је уговор вредан преко 82 милиона динара, др Цвети Рогановић, вд директора Опште болнице Врбас. Према речима др Рогановић, опрема ће унапредити рад запослених у ОБВ, а пацијентима ће донети бољи квалитет здравствене заштите. Већи број пацијената ће моћи да се прегледа за одрђено време, самим тим брже ће доћи на ред, а најважније је што ће бити прецизнија и правовременија дијагностика. “Захваљујем се Влади Аутономне покрајине Војводине, председнику Игору Мировићу и покрајинском секретару за здравство Професору доктору Зорану Гојковићу, што су препознали значај доделе средстава за нашу установу. Показали су да брину о заштити здравља пацијената који гравитирају ка болници у Врбасу, а то је око 220.000 грађана. Са средствима које су нам определили добићемо најсавременију опрему, што ће запосленима олакшати рад, још важније је што ће омогућити прецизнију и бржу дијагностику, а то је од великог значаја за све наше пацијенте”, нагласила је др Цвета Рогановић.

 

Подршка од непроцењивог значаја

Др Цвета Рогановић је од 3. фебруара ове године на месту вд директора Опште болнице, а подршка покрајинске Владе је значајан подстрек како за запослене, тако и за пацијенте. „Ова подршка у виду опреме нам је од непроцењивог значаја, то потврђује и обећање да ће и даље улагати. То нам говори да је наша установа веома значајна за овај регион и да ће запослени имати боље услове за рад, а пацијенти конфорнију, правовременију и прецизнију дијагностику”, истакла је др Рогановић.

Осим савремене опреме која ће заменити постојећу, међу апаратима су и они којих до сада није било у врбаској болници. “Међу опремом коју ћемо добити је дигитални мамограф. Приликом уптребе истог нема рендгенског снимка, може се снимати под различитим угловима, снимање краће траје. Осим тога мање је зрачење, снима се на цд-овима, налаз остаје регистрован тако да се може упоредити са сваким наредним снимањем, а најважније јесте да се рано могу открити и најмање промене. Мамограф, нарочито оваквих карактеристика, нам је веома важан за превенцију и рано откривање карцинома дојке који је све учесталији и јавља се и код млађе популације. Знамо да на време поосављена дијагноза и адекватно лечење карцинома дојке смањује смртност која је још увек висока. Такође, важан апарат, који уопште нисмо поседовали јесте апарат који добија неурологија, то је апарат за снимање крвних судова врата и снимање крвних судова главе, транскранијални доплер, доплер каротида и ВБ слива. То је веома значајно за рано откривање стеноза, односно запушења крвних судова, што често буде велики фактор ризика за мождани удар. Добићемо и колоноскоп, који нам је био прекоподребан, стуб за колоноскопију и гастроскопију, због ране дијагностике различитих колоректалних карцинома, карцинома желудца…Између осталих, добићемо и нови Декса апарат за снимање густине костију”, истакла је директорка др Цвета Рогановић. Иако је ово вемо велика и значајна подршка Покрајинске Владе, већ је у најави нова подршка и то за решавање капиталних поправки у ОБВ.

Општој болници Врбас средства за набавку:

апарата за ултразвук високе класе са 2 сонде намењене за васкуларне прегледе и за ТЦД прегледе на Одељењу неурологије у износу од 10.224.000 динара; дигиталног мамографа са дигиталном мамотомосинтезом у износу од 29.608.800 динара; ендоскопског стуба са наставцима за гастро и колоно ендоскопију и пратећом ресекционом јединицом у износу од 15.573.702 динара; затим аутоматске ротационе лепилице за Службу операционог блока са стерилизацијом – 2 комада у износу од 857.638 динара; вакум инфилтрационог процесора за инпрегнацију и обраду ткива хисто-тек за Одсек за патологију са цитологијом у износу од 4.560.000 динара; лампе за фототерапију новорођенчади у износу од 618.240 динара; коштаног дензитометра за преглед целог тела у износу од 7.536.000 динара; инфузионих комплексних пумпи у укупном износу од 11.245.600 динара (волуметријска пумпа обична – 5 комада, инфузиона шприц пумпа – 18 комада, инфузиона шприц пумпа за ТСИ – 2 комада, грејач крви и инфузионих раствора – 2 комада, сталак за инфузионе пумпе од прохрома – 23 комада, волуметријска пумпа – 18 комада и ентерална пумпа – 4 комада); и за надоградњу постојећег ултразвучног апарата Аффинити 50 са сондом и додатним кардиолошким софтвером (контраст опција) у износу од 2.088.000 динара.