Радио телевизија Војводине: У Врбасу одржан симпозијум уролога

У години у којој Српско лекарско друштво, као једно од најстаријих овог типа у Европи, обележава 150 година постојања, уролошка секција организовала је бројне симпозијуме, а сусрет у Врбасу под називом „Синергија младости и искуства“ био је у потпуности усмерен на младе лекаре на специјализацији и будућност урологије у Србији.

Професор доктор Драгослав Башић, председник уролошке секције и потпредседник Српског лекарског друштва, истакао је да је ово јединствени спој и сарадње младих лекара специјалиста и реномираних стручњака са значајним искуством, те да ће се кроз стручне радове и истраживања представити неке од најсавременијих сазнања и достигнућа из области медицине.

„Имамо девет младих представника из целог региона. Они ће уз подршку својих ментора представити своје радове, истраживања, неке новине и постављаће питања у вези са неким процедурама. Колеге су већ након прве сесије имали заиста изузетну дискусију, многи уролози и колеге су имали питања, изнеси су своје ставове, искуства. То је веома важно за напредак урологије у Србији, али и као подршка младим људима на њиховом путу специјализације. Едукација урологије траје јако дуго, она практично траје читавог живота. Она базична едукација коју сви сматрамо комплетном након истека те формалне специјализације је само почетак и улазак „једном ногом“ у тај свет урологије, а тек касније следи права едукација, она у непосредном раду. Међутим, увек је корисно чути друга искуства, уважити их и користити у пракси“, рекао је др Башић.

На симпозијуму у Врбасу представило се девет младих лекара на специјализацији из института и болница из Србије и региона. Уз подршку својих ментора и старијих колега изнели су приказе случајева и нове приступе у хируршком лечењу, а о искуствима у пракси живо се разговарало на интерактивним дискусијама.

„То су ствари које су свакодневној пракси. Неке теме смо покушали да уведемо као новине, управо је то тема којом се бавио специјализант са нашег одељења из Опште болнице у Врбасу. Све теме су заиста актуелне, посебно младима уролозима или специјализантима који се први пут срећу са неким ситуацијама. Ми кроз ова предавања и дискусију покушавамо да направимо неки протокол за поступање у одређеним ситуацијама“, рекао је о симпозијуму др Роквић.

Општа болница у Врбас била је по први пут суорганизатор оваквог симпозијума и имала је свог представника међу младим панелистима. Др Милан Попов, уролог и директор Опште болнице у Врбасу, истакао је да је у врбаској болници у последњих пет година запослено је 150 младих људи, од чега 35 лекара, као и да су едукација и могућност напредовања запослених кључни за квалитет свих здравствених установа.

„Ове године преко 20 људи иде на специјализацију и то је пут да се болница одржи у квалитету и броју запослених и да се задржи одређени континуитет улагања у боље болничко лечење. Други начин је улагање у набавку опреме. Врбас је, Општа болница Врбас је у претходних пет година добила 540 милиона динара за опрему која је врхунског квалитета и то младе људе стимулише“, истакао је др Попов.

Уролошка секција Српског лекарског друштва броји више од 300 чланова из Србије и региона, а на симпозијум у Врбасу одазвали су се бројни реномирани стручњаци са импресивним искуством у пракси. Актуелне теме привукле су и завидан број младих лекара на специјализацији који су слушали предавања и учествовали у дебатама са питањима и коментарима.