РТВ Војводина: У Врбасу 68 пацијената у Ковид болници, број позитивних у благом порасту

Према последњим подацима, у Ковид амбуланти у Дому здравља у Врбасу око 30 процената од броја прегледаних пацијената позитивно је на Ковид 19. У протеклих месец дана дошло је и до промене старосне структуре оних који долазе на прве прегледе, каже епидемиолошкиња Брајана Николић.

„То је ипак мало више него што је било претходних недеља, али немамо неки нагли скок броја оболелих. Што се тиче структуре, односно, узрасних група, код нас је сада мало више средњошколаца и људи између 20 и 40 година него раније, али и даље је више болесних људи који спадају у групу од 35 до 65 година“.

РТВ

Процес вакцинације у општини Врбас траје од децембра и грађани су до сада добили вакцине произвођача Синофарм, Астра Зенека и Фајзер.

„До сада је вакцинисано мало више од 7.400 људи, односно, толико првих доза је подељено. Нешто мало мање од 5.000 их је добило обе дозе, значи комплет вакцинисано. Мислим да се мало говори о томе, а јако је важно да људи пазе и током имунизације, односно и када добију другу дозу. Још минимум две до три недеље људи морају бити обазриви, да носе маске, да поштују дистанцу, да дезинфикују руке, јер вакцине не могу да штите стопроцентно“, каже Николић.

Здравствени капацитети за смештај болесника Опште болнице у Врбасу су на граници попуњености и тренутно је у Ковид болници у издвојеном павиљону и у црвеној зони смештено 68 пацијента. Сви пацијенти су на терапији кисеоником и имају тешку и средње тешку клиничку слику.

У Општу болницу у Врбасу смештају се Ковид пацијенти из седам околних општина, а тренутно је највећи пораст броја оболелих у општини Кула где је тренутно 480 активних случајева. У Дому здравља у Кули кажу да се бележи пораст броја позитивних, али и да је специфично што су новооболели углавном млађа популација између 20 и 35 година који су радно активни и који имају велики број контаката на дневном нивоу.