Наше место: ВРБАС – У болници сваки дан и до 15 нових пацијената

Према последњим подацима, у општини Врбас је 1100 активних случајева оболелих од Ковида 19, а здравствени капацитети за смештај болесника су попуњени. У Ковид болници у издвојеном павиљону смештена су 74 пацијента, док се у црвеној зони Опште болнице налазе још 43 оболела, а према речима директора болнице Милана Попова, ситуација се не смирује, ни након готово два месеца од почетка последњег таласа обољевања.

“За 50 дана прегледано је шест и по хиљада људи у пуломолошкој амбуланти, а овоме треба додати још много више прегледаних пацијената у Ковид амбуланти Дома здравља. Пет и по хиљада ренген снимака плућа је урађено за тих 50 дана. У болници у току дана буде отприлике 12 до 15 пријема, а толико буде и отпуста, некад и мање. Све оно што не успемо из окружења да примимо овде иде у околне болнице или чак и од њих иде ка нама. Углавном, сви су збринути.” каже Попов.

Попов додаје и да посебно забрињава и то што је једна петина радника Опште болнице оболела или су у некој врсти изолације, те је здравствени систем под великим притиском.

“Само онај ко је лежао у болници у Црвеној зони зна под каквим притиском се налазе здравствени радници. То је наша обавеза и ми нећемо одустати од ове борбе, али је питање колико дуго ће ови људи моћи да раде под оваквим оптерећењем. Најгоре је што нам у сусрет иде велика слава Свети Никола и празници и уколико се људи не освесте и не почну другачије да се понашају, можемо очекивати још један талас за десетак дана,” истиче др Милан Попов.

У Општој болници у Врбасу смештени пацијенти у тешком и јако тешком стању, а старосна граница готово да и не постоји, будући да оболели имају између 18 и 93 године.

https://www.nasemesto.rs/vrbas/