Мисија Каритаса донирала ОБВ медицинску опрему и средства

24/07/2020 Око нас

Мисија Каритаса у Србији донирала је Општој болници Врбас медицинску опрему и средства вредне више од 3,5 милиона динара, коју чине бесконтактни термометри, пулсни оксиметри, заштитне маске и одела и средства за дезинфекцију. Донацију др Милану Попову, директору Опште болнице Врбас, Каритас је  уручио  у оквиру акције пружања подршке здравственим установама и болницима у борби против коронавируса.

„Поука Католичке цркве о општој помоћи, о добру као принципу, о принципу солидарности, била је мотив да се помогне болницима у Србији, Војводини, Врбасу. У чамцу о ком је говорио Папа, неопходна нам је солидарност, морамо сви да весламо, не смемо бити пасивни, свако треба да учини нешто и то је та хришћанска љубав, у којој не можемо волети Бога ако не волимо ближњег свога. Ако не помажеш човека кога видиш, онда не можеш волети Бога кога не видиш, рекао је велики апостол Јован. Радујемо се да је Општа болница Врбас део овог пројекта“, рекао је отац Владислав Варга, протојереј ставрофор и директор Каритаса Епархије Светог Николе у Руском Крстуру.

Похвале за сарадњу јавног и цивилног сектора, коју потврђује и овај случај, изразио је Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас који је истакао да је ова донација још један корак у дугој сарадњи локалне самоуправе и Каритаса. 

Тренутно се у Општој болници Врбас, у ЦОВИД одељењу лечи 46 пацијената – 36 са отврђеном позитивношћу на ЦОВИД 19 и десет који чекају резултате. „Пет случајеваоцењујемо као теже а остали су средње тешки. Ситуација је под контролом и у случају да дође до неких компликација, ту је Клинички центар Нови Сад да нам помогне“, истакао је директор ОБВ др Милан Попов.

На донацији у име Опште болнице Врбас захвалио се др Милан Попов, директор установе. „Хвала Каритасу на веома вредној хуманитарној помоћи. Желим да истакнем да смо захваљујући Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање, од почетка борбе са коронавирусом имали довољно опреме. Овај гест Каритаса нам обезбеђују да још сигурније и лакше изађемо на крај са свим овим што нам се догађа. Кад стигне помоћ овакве врсте, то показује да нас и други гледају, да желе да нам помогну и да су уз нас. Општа болница пружа здравствену услугу великом броју становника, ово је мултинационална и мултиетничка средина са 26 нација, и оваква помоћ нас додатно стимулише да се још више трудимо и жртвујемо за све наше суграђане“, рекао је др Попов.

Вредност донације је већа од 3,5 милиона динара, а обухвата опрему за одржавање хигијене и заштите – маске, рукавице, једнократна одела, алкохолне и хлорне растворе, затим термометре и апарате за мерење оксигенације.