23/04/2019 „Око нас“: Медицински радници Врбаса на семинару о безбеднијем превозу деце у саобраћају

У Врбасу је данас одржан први у серији едукативних семинара за медицинске раднике о безбедности деце у саобраћају који заједнички организују Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, Институт за јавно здравље Војводине и Центар за популаризацију безбедности саобраћаја у сарадњи са општином Врбас и локалним Саветом за безбедност саобраћаја.

Како је истакао Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја кључно је у питање побољшања безбедносних услова укључити све институције и појединце, а медицински радници у том погледу имају највећи ауторитет код родитеља деце и цениће се њихове препоруке о томе како да се безбедно превозе децу у аутомобилима.

Савет за здравље општине Врбас изабран је да буде први сарадник акције управо захваљујући успешној сарадњи коју је остварио са Полицијском станицом, образовним установама али и установама попут Опште болнице Врбас и ДЗ „Вељко Влаховић“.

„Већ дуже време популаришемо тему безбедности деце, а медицински радници су кроз своју саветодавну улогу битна карика у свему томе. Њихове инструкције о томе како се на правилан начин превозе деца слушаће се највише. Понајвише су то педијатри, гинеколози и запослени у патронажнојх служби који имају директне контакте са родитељима“, казала је Милана Штулић, председница Савета за безбедност саобраћаја општине Врбас и заменица председника општине.

Предавање су одржали стручњаци из Института за јавно здравље Војводине најпре указујући на последице саобраћајних повреда у здравственом и социо-економском смислиу, на статистичке податке о жртвама, а потом и кроз конретне практичне примере о овој проблематици.