30.11.2018. – „Примена терапије негативним притиском у ортопедској хирургији“.

 

На научном симпозијуму одржаном у Београду, дана 30. новембра 2018. године присуствовале су медициске сестре Одељења за ортопедију, трауматологију, пластичну и реконструктивну хирургију Опште болнице Врбас. Тема симпозијума била је примена терапије негативним притиском у ортопедској хирургији. Такође, било је речи о примени терапије негативним притиском код дијабетичног стопала као и код инфекцијских стања на екстремитетима. Првенствени циљ симпозијума био је повезивање лекара и медицинских сестара ради даљег унапређивања квалитета знања и обезбеђивање размене искуства употребе ове методе.

Оно што су присутни могли да чују, од истакутних ауторитета из ове области како из Републике Србије тако и од представника из Љубљане и Страсбура, јесте начин третмана комплексних и инфицираних хирушких рана уз помоћ ВАЦ терапије. Поменута терапија представља једну од иновација у медицини код нас, док се у свету примењује више од две деценије. Њена ефикасност је доказана како у експериманталним тако и у клиничким моделима.

Представљене методе обезбеђују смањење компликација код високоризичних пацијената у виду инфекија, те интервенција и уклањања уградног материјала као и решавање проблема већ настале инфекције инсталацијом раствора на саму рану.

 

Душка Обровачки