01. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

Општа болница Врбас обележава 01.децембар – Светски дан борбе против HIV/AIDS акцијом добровољног, поверљивог или анонимног и бесплатног саветовања и тестирања на HIV/AIDS као и друге болести преносиве крвљу (НИЈЕ ПОТРЕБАН УПУТ ОД ЛЕКАРА), за све заинтересоване грађане.

Акција ће се реализовати 01. децембра (субота) у времену од 08 до 14 часова на Одељењу болничке банке крви (ТРАНСФУЗИЈА ОБВ). Резултати ће бити доступни 03. децембра (понедељак) у  затвореној коверти.

 

****

Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 800 до 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, тј. када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот.

Једино се тестирањем узорка крви на ХИВ може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.

Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају аналне сексуалне односе без кондома и особе које не користе стерилан прибор за инјектирање (убризгавање) психоактивних супстанци. С обзиром на изузетно високе ризике за пренос ХИВ-а, ове особе свакако треба редовно да се тестирају на ХИВ.

Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем ХИВ инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.

Свуда у свету, као и код нас, страх од стигматизације и/или дискриминације повезане са ХИВ-ом, недовољно знања, присутне предрасуде, недовољна доступност бесплатног тестирања на ХИВ праћеног саветовањем у здравственом систему, само су неке од препознатих баријера са којима се сусрећу особе са ризичним понашањем из посебно вулнерабилних група становништва, а које би имале највише користи од благовременог дијагностиковања ХИВ инфекције (www.батут.орг.рс/индеx.пхп?ланг=2).