Сарадња фондације “Suva Nawa” и Опште болнице Врбас

Bouwine Schuttel, председница фондације “Suva Nawa” из Холандије  посетила  је, пре извесног времена, Општу болницу Врбас договоривши при том будућу сарадњу у виду размене знања и искустава, пре свега, медицинских сестара техничара у раду са старијим и теже покретним/непокретним пацијентима. “Сува Наwа“је организација са основним циљем умањења рањивости популације старијих.

Организацијом у потпуности управљају волонтери, који руководе широком мрежом, такође, волонтера у Холандији.

Ових дана у Општу болницу Врбас пристигла је и донација близу 100 чаршава и јастучница и 200 јастука. Донација је остварена захваљујући сарадњи са Александром Суботином, свештеником Еванђеоске цркве из Куцуре, Невладином организацијомом “За помоћ источној Европи” и сарадњи са фондацијом “Suva Nawa” из Холандије. У прикапљању средстава за реализацију донације учествовали су и запослени у болници “Meander” у Amersfoortу, коју су посетиле две медицинске сестре из Опште болнице Врбас.

Душка Обровачки, главна медицинска сестра Одељења ортопедије и трауматологије, пластичне и реконструктивне хирургије и Валентина Николић, терапеутска медицинска сестра Одељења за ендокринологију и нефрологију у Служби интерне медицине посетиле су у августу месецу болницу “Meander” у Amersfoortu, у Холандији. Посета је замишљена као едукативно – радна, где су поред редовног радног времена у болници, захваљујући госпођи Leni Hillenga, директорки два старачка дома, организоване и посете неколико геронтолошких центара и других установа које сарађују са болницом и фондацијом. Suva Nawa остварује своје приходе кроз донаторске кампање, спонзорстваи прикупљање средстава. Волонтери добијају само строго лимитирана средства која покривају стварне трошкове приликом активности.

 

Како је нагласила Душка Обровачки поред колега и колегиница, лично их је дочекала и Karina Kastelijn, менаџер болнице: “Она нас је упутила у радно време, обишла са нама болницу, упознала нас са радом одељења на којима ћемо боравити за време посете (два дана на Одељењу трауматологије и Гинекологије и три дана на Одељењу геријатрије). Госпођа Kasteljin нам  је обезбедила идентификационе картице које су неопходне за свакодневно кретање по болници, требовање униформи, за отварање улазних врата на одељења, као и за покретање лифта. Након упознавања са колегама и колегиницама почели смо да пратимо стручни рад и упознајемо се са њиховим процедурама. Активно смо учествовали у нези полупокретних и непокретних пацијената. Такође, обучили су нас за рад на машинама за подизање и транспорт пацијената до тоалета. Посебно бих истакла да свака болесничка соба има електронске кревете са алармним системом где у случају ако пацијент устане а није спреман за то, алармни систем обавештава медицинску сестру.”

 

“Посебно је интересантно – додала је Валентина Николић- у коликој мери је олакшана подела терапије те смањен “празан ход”. Медицинске сестре, поред осталог, имају таблет или неку врсту покретних рачунара који се налазе на колицима за поделу “пер ос” терапије. Дакле истовремено док врше поделу лекова пацијентима, врше забелешку сваког лека и процудеру за сваког пацијента појединачно.  Лекари и сестре не иду заједно у визиту, већ се у одређено време састају где коментаришу стање пацијента, одредјују даљу терапију и додатну дијагностику.

 

Колеге су нам омогућиле да обиђемо и Ургентни пријем болнице. Након указане прве помоћи, врши се примопредаја информација измедју сестара, те се пацијент што брже премешта на одељење креветом на којем је и био (сви кревети у болници су исти те није неопходно премештање са једног на други). Врло је интересантно што медицинске сестре раде, између осталог, УЗ (ултразвук) мокраћне бешике код појединих пацијената, што постоји Тим болнице за консултације. Посебно бих истакла  сарадњу са др Edith Veldink и њена практична усмерења приликом тестирања непокретних и полупокретних пацијената са деменцијом, као и о начинима превенције пада код лежећих пацијента.”

 

“Настојаћемо да искуство из болнице “Meander” применимо у пракси у ОБВ у оној мери колико је могуће прилагодити процедуре нашим приликама и ресурсима. Ипак пре свега желим да се захвалим Александру Суботину, свештенику Еванђеоске цркве из Куцуре који успоставио контакте између наше болнице и болнице у Holandiji, kao i sa fondacijom “Suva Nawa”, da se zahvalim gospođi Bouwine Сцхуттел на веома доброј организацији. Посета је замишљена као узвратна, тако да у следећем кораку очекујемо две колегинице – медицинске сестре да посете Општу болницу Врбас” – додала је Обровачки.