31. мај – Светски дан без дуванског дима

У склопу обележавања 31. маја – Светског дана без дуванског дима Општа болница Врбас је организовала тестирање у Пулмолошком диспанзеру на телесну зависност од никотина – Фагерстромов тест.

Пацијентима  који су попунили тест подељене су јабуке као симбол здравог начина живота и програм популарне обуке/савети за одвикавање од пушења.

***

Специфичан начин одвикавања од конзумирања цигарета

После прекида са пушењем, прва три дана су најтежа, али на крају петог дана већина пушача осећа да је жудња за цигаретом знатно мања или да је нестала. Ако „прегрме“ десет дана, успех је постигнут. Током овог периода треба се придржавати следећих правила и савета:

 1. У тренуцима јаке жеље за пушењем, пушач треба да погледа на часовник: да посматра секундару док обилази бројчаник. Ако издржи један минут, онда може да издржи још један. Кад прођу три минута, интензитет жеље за пушењем је минималан.
 2. Купање у топлој води два до три пута дневно по 15 до 20 минута одагнава жељу за цигаретом. Добро је и трљање рукавицом за купање. Ова процедура позната је у медицинској рехабилитацији као васкуларна гимнастика: смириће нерве и појачаће циркулацију.
 3. Ваља пити шест до осам чаша воде између оброка. Што се више течности попије, толико ће се више никотина излучити из организма. Чим устане, пушач треба да покуша да попије једну или две чаше топле воде. Касније, треба да попије две чаше воде између доручка и ручка, плус још две чаше током поподнева. Ових шест чаша воде, уз свеже воћне сокове смањиће жељу за уношењем никотина и то већ током прва 24 часа од престанка пушења.
 4. Првих пет дана ваља се више одмарати, узимати нормалне дневне оброке у одређено време и лећи на време. Јер, ако су нерви преморени, жеља за цигаретом се поново јавља.
 5. После оброка пушач треба да изађе ван куће, да шета и дубоко удише ваздух најмање 15 минута. Избегавати седење после јела, јер ће у то време, више од свега пожелети цигарету.

Извор:  Институт за јавно здравље у Крагујевцу

***

Фагерстромов тест:

Колико је изражена ваша телесна зависност од никотина?

 

 1. У ком времену након буђења пушите прву цигарету?

– у року 5 минута (3)

– 6-30 минута (2)

– 31-60 минута (1)

– након 60 минута (0)

 1. Је ли вам тешко да не пушите на местима где је пушење забрањено?

– да (1)

– не (0)

 1. Које се цигарете не бисте могли одрећи?

– прве ујутро (1)

– других (0)

 1. Колико цигарета на дан пушите?

– до 10 (0)

– 11-20 (1)

– 20-30 (2)

– 31 и више (3)

 1. Пушите ли ујутро више него у остатку дана?

– да (1)

– не (0)

 1. Догађа ли се да пушите када сте болесни и лежите у кревету?

– да (1)

– не (0)

 

Резултати тестирања случајног узорка (пацијенти који су се јавили на преглед  31.05.2018.):

0-2 БОДА: врло блага зависност  –  23%

3-4 БОДА: блага зависност  – 8%

5 БОДОВА: средња зависност – 23%

6-7 БОДОВА: тешка зависност – 23%

8-10 БОДОВА: врло тешка зависност –  23%