„Еуромеланома 2018“: Бесплатни прегледи коже 21. маја у ОБВ

“Србија има проблем са раком коже”

Поводом Националне кампање:”Еуромеланома 2018”, у којо и ове године учествује Општа болница Врбас, вршиће се бесплатни прегледи у циљу раног откривања тумора коже.

Бесплатни прегледи коже биће организовани 21. маја у 25 градова у Србији, у укупно 58 здравствених установа, а у акцију се укључило 140 дерматолога.

Због заказаних прегледа путем Националног кол центра доћиће и до измене рада Дерматовенеролошке амбуланте. Примаће се само унапред заказани пацијенти путем ИЗИС-а, а контролни прегледи се неће обављати због  кампање.

Прегледи морају унапред да се закажу – сви заинтересовани могу до 14. маја да се пријаве путем интернета, попуњавањем упитника који се налази на почетној страници сајта euromelanoma.org.

У периоду 14. до 18. маја прегледи ће се заказивати од 8 до 20 часова, путем бесплатне телефонске линије на број: 0800 222 888.

***

У оквиру кампање Еуромеланом 2018 покренута је широка кампања на европском нивоу, како би се променило понашање јавности у вези са заштитом од сунца. Слоган кампање је “Европа има проблем са раком коже” у циљу подизања свести становништва о овом проблему. У Србији под слоганом “Србија има проблем са раком коже”  и ове године се наставља рад на забрани употребе соларијума код особа млађих од 18 година, са крајњим циљем Удружења дерматовенеролога Србије да се употреба, продаја и промет соларијума  у потпуности забрани, што је већ на снази у Аустралији и Бразилу. Такође, медијска кампања Еуромеланома 2018 усмерена је на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од УВ зрачења, како заштити од сунца тако и заштити од вештачких извора ултравиолетног зрачења, пре свега у соларијумима (http:// www.euromelanoma.org/serbia/ euromelanom – kampanja-2017).