Светски дан хигијене руку

Сепса је реакција на инфекцију

 

Сачувајте животе-оперите своје руке

 

Светски  дан хигијене руку обележава се 5. маја у свим здравственим установама, а установила га је Светска здравствена организација (СЗО) под називом „Сачувајте животе-оперите своје руке“. Општа болница Врбас ће обележити овај дан подсећањем на пет кључних момената за хигијену руку,  поделом флајера на колегијуму главних медицинских сестара, као и постављањем постера са едукативним садржајем на видна места у холу болнице.

Ове године основна порука је да је хигијена руку од значаја у превенцији сепсе повезане са лечењем и негом. Сепса је водећи узрок смрти у свим земљама света, а у нашој земљи често је непрепознатљив и недовољно разумљив проблем. Најчешће се погрешно дефинише као „тровање крви“ , међутим сепса је реакција на инфекцију – одбрамбени систем губи способност да контролише инфекцију и почиње да оштећује здраво ткиво и органе.

Хигијена руку у здравственим установама једна од основних мера превенције болничких инфекција, која не кошта много, а значајно утиче на квалитет здравствене услуге.

Хигијена руку је један од најбољих начина за спречавање ширења антимикробне резистенције и повећање безбедности болесника. Спровођењем правилне хигијене руку могло би се превенирати преко 10% случајева сепсе и спасити хиљаде живота. Болничке инфекције је могуће превенирати и спровођењем поступака хигијене руку запослених, у право време и на прави начин.

Ова кампања представља значајан део едукације здравствених радника посвећене побољшању и одржавању хигијене руку на прави начин и у право време како би се на адекватан начин смањио број болничких инфекција у здравственим установама.

Највећи број болести шири се управо преко прљавих руку, па на хигијену истих треба посебно обратити пажњу. Мислите о томе!!!

Драгана Вајагић,

Струковно санитарни екол. инжeњер

Постер – Хигијена руку