ОСТЕОПОРОЗА У ПРАКСИ ВРБАСКЕ БОЛНИЦЕ

 

Остеопороза нема специфичне симптоме по којима би је лако препознали, ни један једини такав симптом. Нажалост, често се открије тек након неочекивано лаког прелома костију, али тада је она већ веома узнапредовала.

“У њеном правовременом откривању може помоћи породична анамнеза о учесталим и лаким  преломима костију, пошто је остеопороза у великом проценту наследна. Ако је има мајка, велика је вероватноћа да ће је имати и ћерка. Остеопороза углавном погађа жене, почевши од уласка у постменопаузу па надаље. Што је особа старија и лакше физичке конституције, вероватноћа да оболи расте”, каже Милан Јакшић, медицински техничар у Амбуланти за остеодензитометрију ОБВ.

Остеодензитометрија, или мерење густине костију, спада у медицинске услуге које покрива здравствено осигурање и врши се уз упут лекара за пацијенте из општине Врбас и Јужнобачког округа. Пацијенти из Западнобачког и осталих округа, морају добити сагласност надлежних лекарских комисија.

Од 2014. године у Врбасу је урађено 8293 “декса” прегледа, а утврђено је да остеопорозу има 2474 пацијента, или приближно трећина прегледаних. Друга трећина, имала је остеопенију, блажи облик остеопорозе, а преосталој трећини очитан је нормалан налаз.  Да ова болест примарно погађа жене, сведочи податак да је у ОБВ до сада прегледно 7846 жена и свега 447 мушкараца.

“Ако је болест наслеђена, може се јавити у веома раној животној доби. Било је случајева да у раним тридесетим годинама живота жене имају остеопорозу.То је случај близнакиња које су дошле  на преглед јер њихова мајка има остеопорозу. Нажалост, испоставило се да је и оне већ имају”, додаје Јакшић.

Лечење остеопорозе траје годинама, као што годинама траје и њено напредовање. Кад би се могао открити њен почетак, све би било много лакше и безболније. Важно је редовно узимати преписану терапију, понашати се по савету лекара који исту одреди и редовно одлазити на контролна снимања, када то лекар затражи.

“Такође је веома важно чувати се падова, избегавати ситуације у којима до њих може доћи. Да је спречимо тешко да можемо, али да је ублажимо уз адекватну медикаментозну терапију, можемо здравим и активним животом и што разноврснијом исхраном”, запажа Милан Јакшић.

Да је исхрана битна и добра у превенирању сведоче и друга његова запажања.

“Имао сам више случајева да особе оболеле од остеопорозе тврде да никад у животу нису окусиле млеко и млечне прерађевине. Други опет нису јели рибу и прерађевине од рибе.То сигурно није пут у пружање личног доприноса у лечењу остеопорозе”, појашњава Јакшић, додајући да што се разноврсније хранимо, више ћемо неопходних састојака понудити нашим костима, које ће их у себе уградити и тако очврснути.

Од велике користи у превенцији, запажа овај медицински радник са прилично искуства, су и сунчање, лаке физичке вежбе, пливање и шетње.