Програм “Весела болница” на Дечјем одељењу ОБВ

Поред дугогодишње успешне сарадње  Црвеног крста и Опште болнице Врбас на пољу добровољног давалаштва крви, ових дана је у току и програм “Весела болница” на Дечјем одељењу.

“Програм “Весела болница” Црвени крст Београд реализује још од 2002. године уз финансијску помоћ Црвеног крста Шпаније, а од ове године крећемо  и са реализацијом у нашој средини. Програм се састоји од забавних сусрета волонтера Црвеног крста са децом која се налазе на лечењу у болници, у циљу превазилажења стреса од непознате средине.” – рекла је волонтерка Црвеног крста Тамара Гајинов и додала:

“У радионачарском делу заступљене су свакодневне теме типа личне хигијене, како деца да се правилно понашају на улици и сл, кроз игру, песму, путем цртежа. Такође, у радионицама могу да учествују и родитељи који су у пратњи деце, као и здравствени радници.

Морам нагласити да су волонтери који учествују у програму “Весела болница” прошли обуку и иако је у плану да се пројекат ограничи на пет радионица, у плану нам је да у складу са нашим обавезама и бројем деце у болници, организујемо исте током целе године. Радионице не изискују неке велике припреме и средства, а директан контакт са децом и њихови осмеси као резултат наших активности, представљају покретачку силу за континуитет и то не само у склопу овог програма, већ уопште у нашем раду.”

Волонтеркама Црвеног крста захвалила се на сарадњи Милосава Шушкавчевић, главна медицинска сестра Дечјег одељења, рекавши при том: „Код деце је све могуће решити путем пружања пријатног и поучног искуства. У зависности од узраста различити фактори представљају окидаче стреса и страха. Ипак, нагле промене, смештање у непознату средину и присуство непознатих људи ствара нелагоду код деце свих узраста. Нормална реакција малог детета је плач, вриштање, борба ногама, рукама, отимање и сл. – јер они хоспитализацију схватају као казну, односно да су нешто лоше урадили, како се то обично каже деци, да „нису били добри“.

Иако у болници мали пацијенти постају преосетљиви, сјајан начин да изграде осећај поверења и пријатељства, да превазиђу своје страхове, да им болнички дани буду пријатнији и веселији је кроз игру, песму или чак неку врсту представе, радионице и сл. Анимирањем скреће се пажња са болести на забаву и улепшавају се болнички дани.

Искрено се надам да ће овај пројекат Црвеног крста потрајати, да ће заживети континуитет који ће донети осмех на лице не само малим пацијентима, већ и особљу. Искрено се захваљујем волонтеркама на издвојеном времену и труду који ће на један сасвим другачији начин подићи здравствену услугу на виши ниво.“