За „Око Нас“ о хируршким болестима бубрега говори др Драган Роквић, уролог ОБВ

Бубрези су парни органи који се налазе у организму човека и потпомажу функцију детоксикације организма. Болестима бубрега се баве уролози и нефролози, али кључну улогу у откривању почетних стадијума обољења имају изабрани лекари.

“Хируршке болести бубрега делимо најчешће на четири категорије. То су болести које су везане за инфекције бубрега, болести које су везане за калкулозу, односно камење у бубрезима и урогениталном систему, болести које су везане за урођене аномалије и болести које имају у себи туморско порекло”, објашњава др Роквић.

Код свих њих значајна симптоматологија је појава крви у мокраћи и бол у пределу бубрежних ложа. У појединим случајевима је праћена повишеном температуром, пецкањем, болом при мокрењу и учесталим мокрењем.

Статистика указује да је на овим просторима најчешће хирушко обољење инфекција и калкулоза бубрега, односно стварање камена у бубрегу или тачније урогениталном систему. Постоји више теорија о настанку камена у бубрегу.

“Једна од њих је да услед вртложног кретања мокраће унутар урогениталног система, високе концентрације минерала у урину настаје камен. Зато је битно да пацијенти знају да је неопходно да узимају доста течности као превентиву. Каменчићи могу настати и као последице инфективних дешавања, где се ствара матрикс на који се таложи калцијум и камење може бити у било ком делу урогениталног тракта – од бубрега мокраћних канала, мокраћне бешике и мокраћне цеви”, наводи др Роквић.

Основни симптоми су: бол, бол у бубрезима и мокраћној бешици, појава крви у мокраћи, повишена температура, непријатан мирис мокраће. Одређена група каменчића малих величина се практично спонтано елиминише без болова. Чешће се то дешава код жена због анатомије урогениталног тракта. Ипак, уролог Роквић, свима саветује обавезно јављање изабраном лекару у случају појаве неких од симптома.