20/10/2020 Око нас/ Обележен Дан ослобођења и Дан општине Врбас 20. октобар

Дан општине Врбас, 20.октобар, ове године обележен је у складу са ситуацијом изазваном вирусом ЦОВИД 19. Данас је обележен скромније и уз поштовање свих прописаних мера. Као и сваке године поводом дана општине, и ове године додељене су награде и  признања. Добитници ове године су: Татјана Глушчевић, секретар Општинске организације Црвеног крста Врбаса, Момчило Копривица, истакнути судија и дугогодишњи Старешина Општинског суда за прекршаје Врбаса, и Удружење ликовних уметника општине Врбас. “Кажу да тамо где има резулата има и награда.  Тако је и ове, као и претходних година, Комисији за доделу Награде општине Врбас пристигло доста предлога. Сви предлози су били квалитетни. Комисија није имала нимало лак задатак да међу њима изабере добитнике Награде општине Врбас  за ову годину. У име Комисије за доделу Награде општине Врбас и у моје име желим да честитам добитницима Награде и пожелим им пуно успеха у раду и стваралаштву” рекао је Милан Глушац председник Комисије за доделу награде општине Врбас.

Татјана Глушчевић , секретар Општинске организације Црвеног крста Врбаса прави  је пример особе којој  је посао постао опредељење, а опредељење да се помогне особама у невољи.  За сву хуманост, спремност да помогне у невољи , за ангажовање у организацији помоћи код хуманитарних катастрофа, елементарних непогода, епидемија и других недаћа , за рушење стереотипа и предрасуда у односу на осетљиве групе становника са којима ради , за то што тешкоће подноси стојички , без много жалби  свесна значаја посла који ради додељује јој се Награда општине Врбас као највише признање које додељује наша локална самоуправа.

Свечаној седници Општинског већа и уручењу Октобарских награда претходило је полагање венаца на споменик Палим борцима и жртвама фашизма у центру Врбаса, као и на друга спомен обележја.

Момчило Копривица,  истакнути судија  и  дугогодишњи старешина, односно председник Одељења прекршајног суда у Врбасу као изузетни познавалац права,  својим радом, делом, и односом је најбољи пример, како се ова изузетно одговорна и захтевна дужност обавља. Судијску дужност  обавља професионално,  стручно и часно , а као старешина и председник Суда испољио је посвећеност, преданост и изузетне организационе способности.

Удружење ликовних уметника Општине Врбас основано је 1970. године. Оно данас окупља више од  100 чланова. Заједнички циљ да се и средина као што је Врбас, стваралачки уздигне и достигне онај уметнички квалитет који ће бити вреднован и у земљи и у иностранству. На хуманитарном плану, колективно и појединачно, УЛУВ од самог почетка свог оснивања па све до данашњег дана организује, учествује и доприноси свим акцијама и активностима других Удружења, установа, школа…Оно са чиме се УЛУВ посебно поноси и што негује читав низ година јесу два Ликовна Салона (колективне изложбе УЛУВ-а) – Пролећни и Јесењи.  За сву лепоту коју несебично поклања Врбасу, за афирмацију оригиналног уметничког стваралаштва уметника у нашој општини и шире, за сав активизам , светлост и огромну енергију која најлепшим бојама годинама  гради слику пуну дугиних боја која гради мост између прошлих и будућих времена додељујући Удружењу ликовних уметника општине Врбас Награду општине Врбас желимо да кажемо једно велико хвала “, наводи се, између осталог, у образложењу Комисије за доделу Награде општине Врбас.

Посебно признање

 

Општинско веће општине донело је Одлуку да се ове године додели Посебно признање општине Врбас за изузетно пожртвовање, посвећеност и допринос у борби против ЦОВИД-а 19. Посебно признање додељено је Полицијској станици Врбас, Општој болници Врбас, Дому здравља „Вељко Влаховић“ Врбас и Геронтолошком центру Врбас. “Намера нам је да Посебним  признањем  наградимо  оне који су се несебично ангажовали у борби против епидемије Ковида 19 у нашој општини.  Тешко време  пробудило је код наших суграђана дивне особине као што су солидарност, пожртвованост и несебичност. Функционисали смо као тим, као права локална  заједница у борби са тешким и невидљивим непријатељем који се проширио у целом свету. Данашњи добитиници примају признање у име свих запослених у њиховим установама. Овом приликом хтео бих да укажем да је чињеница  да се ретко до сада  дешавало да је толико много нас , зависило од  релативно малог броја вас који сте обавили  тешке и  одговорне послове  на најбољи могући начин”, рекао је Милан Глушац, председник Комисије за доделу награде општине Врбас.