13.05.2019. (понедељак) – „Борба против рака коже почиње у твојој глави“- bесплатни прегледи у циљу раног откривања рака коже

Одсек за дерматовенерологију ОБВ / Aмбуланта за дерматовенерологију

ПРОСТОРИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА ВРБАС

13.05.2019. (понедељак)  – Бесплатни прегледи у циљу раног откривања рака коже

Заказивање прегледа  од 06. до 08. маја 2019. од 08-20č путем бесплатне телефонске линије на број: 0800 222 888.

Еуромеланома Општа болница Врбас

Final 2019 campaign leaflet – MRF version NEW logos


Еуромеланом покреће кампању „Борба против рака коже почиње у твојој глави“

Еуромеланом као лидер у Европи за подизање свести о раку коже, покренула је широку кампању, како би се променило понашање јавности у вези са заштитом од сунца. Кампања „Борба против рака коже почиње у твојој глави“, се ангажује на пољу између свести људи од ризика повезаних са излагањем сунцу, и онога што заправо чине да би заштитили своју кожу.

Према подацима Регистра за рак Републике Србије, у периоду од 2007. до 2012. просечно је од меланома оболевало  624  особе од меланома, 320 мушкараца и304 жене, а у истом периоду, у просеку се годишње регистровало 252 особе умрле од меланома, 149 мушкараца И 103 жене. У односу на друге светске земље (Аустралија И Нови Зеланд), Србија се са стопама обољевања налази у групи земаља са нижим ризиком обољевања, али се број оболелих повећао од 2005. до 2015. за 25% пре свега због неконтролисаног излагања УВ зрачењу становништва у претходним деценијама. Посебан проблем је чињеница да се 80% пацијената дијагностикује у касној фази, када је тумор дебљине веће од 1 мм, када је ризик од даљег ширења болести у лимфне чворове и унутрашње органе. Такође, осим меланома, расте број оболелих и од других, 10 пута чешћих немеланомских карцинома коже (актиничне кератозе, базоцелуларни и планоцелуларни карциноми), чији је настанак такође везан за излагање сунцу и вештачким изворима УВ зрачења (соларијуми).

Да би се ова ситуација променила неопходно је ширење информација о заштити од сунца, пре свега код деце, али и код одраслих, као и  информација о раном препознавању меланома и других облика рака коже и значају самопрегледа коже, о чему ћете детаљне инфорамције наћи на овим страницама.

У оквиру кампање Еуромеланом 2019 која је усмерена пре свега на подизање свести о заштити коже од сунца и вештачких извора УВ зрачења, у Србији  су додатно организовани циљани прегледи особа који имају задатак да утврде висок ризик за настанак меланома и других облика рака коже. У том циљу у сарадњи са Иновационим центром Електротехничког факултета направљена је веб апликација са упитником који открива особе који имају повишен ризик за настанак  рака коже и усмерава их на заказивање бесплатног прегледа 13. маја 2019. године у једној од дерматолошких установа широм Србије. Позивамо Вас да и Ви попуните овај упитник, сазнате колики је Ваш ризик за настанак рака коже и уколико је он висок бићете контактирани ради заказивања прегледа код дерматолога 13. маја 2019. Сви остали грађани моћи ће, као и претходних година, да закажу преглед од 06. до 08. маја 2019. од 08-20  путем бесплатне телефонске линије на број: 0800 222 888.