31.01.2018 – Национални дан без дуванског дима

 

ТЕЖЕ ЈЕ СА БОЛЕСНИМ СРЦЕМ НЕГО БЕЗ ДУВАНА

Према речима лекара пушење цигарета је један од главних фактора ризика за атеросклерозу, обољевање срца, малигнитет и друге болести које представљају водећи узрок смрти у свету. Статистички подаци указују да је употреба дувана повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света, укључујући 600 000 смртних случајева повезаних са изложеношћу дуванском диму (www.мацваинфо.рс/паге.пхп?…без-дуванског-дима).

Артериосклероза, пре свега, прдставља прогресиван процес који започиње са првим годинама живота, а клиничке манифестације се испољавају у средњем или старијем животном добу.  Уколико ову чињеницу повежемо са статистичким подацима да у Србији свака четврта жена и сваки трећи мушкарац пуши цигарете,  јасно је да обољевање повезано и са пасивним уношењем никотина.

Из тих разлога превенција атеросклерозе, кадиоваскуларних и других обољења, као и њихових  последица и прогресије процеса, кроз програме промоције животних навика без дуванског дима и остављања пушења цигарета има огроман значај.