Ментално здравље је национални капитал

Евалуација након обележавања Дана менталног здравља послужила је да се размене искуства са Базара менталног здравља да би следеће године организација била што успешнија, али и да се анимирају одређене циљне групе за темтски различите радионице. На Базару менталног здравља “ у организацији угружење грађана „Галиум“ из Равног Села, у сарадњи са Општином Врбас и Месном заједницом Равно Село, учествовали су са својим  представницима Општа болница Врбас, Дом здравља „Вељко Влаховић“, Црвени крст Врбас, Гимназија „Жарко Зрењанин“ и ОШ „Братство – јединство. Заменица председника општине Врбас, Миљана Штулић, иначе и сама по професији психолог, том приликом је рекла:“Ментално здравље је национални капитал. Заправо, то је склад интелектуалног, емотивног и социјалног код човека.“

“Видљивост оваквих манифестација и тематских радионица служе да се инспирише заједница у циљу укључивање људи са менталним поремећајима и поремећајима понашања у друштвена збивања, у функционисање у породици, са пријатељима, а све ради ефикаснијег опорављања. Светска истраживања говоре да се људи ефикасније опорављају уколико битишу у заједници а не у психтрајској институцији, наравно уколко је то могуће услед природе оболења.” – додала је Валентина Нинић, психолог из Опште болнице Врбас.

Како је појаснила Анелу Ђанковић, психолог из удружења грађана „Галиум“, чланови ове организације се директно и индиректно баве темом менталног здравља: “Наша улога је да промовишемо ментално здравље, јер је општи утисак  да се много више води рачуна о физичком здрављу, у односу на ментално здравље које је једнако важно. Иницијатива је потекла од Удружења психолога, подружнице Јужнобачког округа у Новом Саду. Неке колеге са територије општине Врбас анимирала сам да се укључе и учествују на Базару менталног здравља у Новом Саду (пошто Врбас припада Јужнобачком округу) и када је ове године покренута иницијатива, колеге су предложиле да такав базар организујемо и у нашој средини. Односно, зашто не би грађанима и грађанкама Врбаса и шире околине показали шта се све овде дешава у различитим институцијама, тачније, шта различите организације раде по питању менталног здравља. Обратила сам се госпођи Миљани Штулић која је по струци психолог јер сам имала осећај да ће неко од колега увидети важност овакве манифестације.”

 

*****

Шта је ментално здрава особа? Она која је функционална, која решава своје животне задатке у зависности од животног циклуса у коме се,налази, која расте и развија се у циљу личног и дрштвеног прогреса. Како је појаснио Дејан Бодоњи, психолог, на превенцију се све више заборавља:“Чак се и Дом здравља претвара све више у неку врсту куративе, значи лечења. Генерално, људи имају мали ниво свесности културе здравља да би сами препознали здравствени проблем. Пацијенти се јављају када проблем постане животно угрожавајући, када се јаве неки озбиљнији телесни проблеми. Наравно, Дом здравлља може урадити највише управо на превенцији.”

“Постоје одређени дијагностички критеријуми који указују на ментална обољења, наставио је Бодоњи, а то је пад воље, апетита, превише или премало сна – од комплетне несанице до претераног спавања, безвољности, снижења самопоуздања, формирања лоше слике о самом себи, претеране самокритике, временом чак и и подстицаја, односно жеље за самоубиством. Ако се то дешава дуже од две недеље у континуитету време је да се тиме позабави неко стручно лице. Такође треба разликовати стање депресивности од депресије. Депресивност је пролазна али колико постоји разлтих особа, толико постоји и различитих механизама да се особа избори са депресивношћу. Пре свега не треба заборавити основне животне ритмове, оброке, сан и окружити се људима који могу бити подршка, радити ствари које пријају. Физичка активност је јако битна, а оболели немају жељу да се у тим моментима уопште покрену. Све је тешко, чак и устати из кревета. Ипак када се направи први корак и крене са физичком активношћу добије се вишак, односно додатна енергија.

И на крају, не треба заборавити да се потражи помоћ. То није срамота. И ми који се бавимо овом „магичном струком“ када се нађемо у таквој ситуацији, потражимо помоћ.