У сусрет Међународном дану породице: Породични терапеут

Породични терапеут је иновативна услуга у систему здравствене и социјалне заштите код нас и у циљу континуиране едукације, али и интегрисаном приступу у раду, Валентина Нинић психолог из ОБВ похађа програм едукације “Системске породичне терапије”. Након завршене две године едукације учесници су оспособљени за саветодавни рад са породицама, а завршавањем четири године стиче се звање породичног терапеута и проходност у апликовању за Европски сертификат за психотерапију (European Association for Psychotherapy).”

“Породица има огроман креативни потенцијал, укључујући и потенцијал самог живота, те не изненађује што, када постане неуређена, поседује једнак потенцијал за ужасну деструкцију. Чувени психолог Скиннер сматра, а са њим се слаже и већина колега, да је целокупно понашање човека научено, а да су само поједностављени облици понашања детерминисани наслеђем, а то су рефлекси и неке једноставне реакције.

Стицање основних знања и вештина из системске породичне терапије веома је је важно, јер је то заправо основа која је неопходна за системско разумевање породице и компетентан приступ у раду са породицом. Едуканти прве године упознају се са теоријом, развијају способност да о раду са породицом говоре на системски начин и да разумеју значење ширег контекста.”– рекла је Валентина Нинић и додала:

“Програм едукације на тему Системске породичне терапије у организацији Центра за едукацију Института за ментално здравље у Београду реализује се у складу са важећим европским стандардима. Програм је акредитован и препознат од стране Европске асоцијације за психотерапију. Едукација се одвија кроз четири школске године са укупно 1550 сати рада (550 сати теорије, 600 сати клиничке праксе и 400 сати супервизије, индивидуалне, групне и “уживо” преко једносмерног огледала).”